TIP #1: Kom godt fra start

Det første du bør tage stilling til når du vil starte som DJ, er hvad du ønsker et opnå. Hvad er dit mål egentlig?
Ønsker du en professionel karriere?
Ønsker du at spille i din fritid?
Dette spiller nemlig en væsentlig rolle for dine fremtidige beslutninger ved køb af DJ udstyr. 

Når du skal vælge hvilken vej du ønsker at gå, kan du med fordel fokusere på følgende muligheder:

Bedroom DJ: Her starter de fleste DJ's deres karriere. Man begynder derhjemme, hvor man øver sig og har en naturlig interesse for DJ-verdenen.

 

Mobil DJ: At være mobil DJ er det ideelle for dig, der ønsker hyggelige jobs, der for det meste er nede på jorden. Her kommer man ofte ud til bryllupper, studenterfester, firmafester og lignende. Misforstået kaldes dette ofte for suppe-steg-is DJ's, men sådan ligger landet altså ikke. Der er mange forskellige genrer indenfor det at være mobil DJ, eller at have sit eget mobildiskotek.

 

Scratch DJ: Har du en interesse for scratch, og er en af dine vådeste drømme at deltage i diverse battles, hvor du får testet dine egne evner? Så er scratch DJ måske lige noget for dig! Scratch er lidt en niche når det kommer til DJ'ing, og er samtidig en af de sværeste discipliner. Der kræver dermed tålmodighed og dedikeret træning. Vil du have inspiration kan du med fordel følge DJ Graded og Turkman Souljah, som er to af de dygtigste scratch DJ's i Danmark.

 

Klub DJ: Er dit ønske at spille på en masse forskellige natklubber, barer og lignende og bare give den gas med de hotteste playlister? Så skal du måske overveje at gå klub DJ-vejen. At være klub DJ kræver selvfølgelig at du kan lide nattetimerne, og ofte kræver det også at du kan være omstillingsparat og benytte forskellige udstyr.

Vi skal selvfølgelig lige skynde os og sige, at det ene selvfølgelig ikke ødelægger det andet. Du kan sagtens være scratch DJ og spille på klubber, eller være klub DJ og mobil DJ samtidig. Det er meget sort hvidt opstillet, for at give dig en idé om, hvor du kan havne. 

Grundet de forskellige muligheder, er der selvfølgelig også forskellige krav til det udstyr man ønsker. Derfor anbefaler vi også at man søger rådgivning hos eksperter, der sammen med dig kan vurdere hvilket udstyr, der på nuværende tidspunkt er det rigtige for dig. 

Her hos DJ Huset arbejder vi ofte ud fra principperne "Nice to have" og "Need to have". Her mener vi selvfølgelig, at du ikke nødvendigvis behøver gå ud og investere i det største, dyreste eller nyeste udstyr. Slet ikke hvis du aldrig har ejer en DJ controller før. Du bør derimod finde det udstyr, der passer til netop dig og dine behov lige nu og i den nærmeste fremtid. Det er vores erfaring, at hvis man starter med en meget større pult, end man egentlig har behov for, så bliver man overvældet af de mange knapper og features. 

TIP #2: Valg af hardware

Valg af hardware er meget subjektivt. Vi vil også her opfordre dig til at søge rådgivning hos erfarne DJ's eller erfaring. Du bør i hvert fald researche, så du kan spore dig ind på hvad du ønsker. Ved valg af hardware bør du først og fremmest undersøge hvilke brands der potentielt passer til dig og dine behov. 

Ikke at det ene mærke er bedre end det andet, men der er ofte forskel på design, funktioner, features, teknik og fremtidige muligheder, hos de forskellige brands. Det er derfor en fordel at sætte sig ind i hvad de forskellige brands lægger vægt på, når de designer og producerer deres udstyr. Dette kan også lede os tilbage til Tip #1. 

Et af de mest anerkendte brands når det kommer til DJ branchen er Pioneer DJ. Globalt set har Pioneer DJ en markedsandel på cirka 45 % når det kommer til DJ udstyr, så det ér anerkendt og efterspurgt. 

Derudover vil du også ofte støde på Denon DJ, som har været på markedet i mange år, og som faktisk har udviklet sig til en meget stærk leverandør af DJ udstyr. 

Ved dit valg af hardware bør du først og fremmest tænke over hvor du ønsker at spille (Vi er igen tilbage til Tip #1). 
Vil du være DJ på en natklub, eller vil du optræde til forskellige arrangementer? I forbindelse med begge dele, skal du nemlig tage stilling til, om du vil medbringe dit eget udstyr eller om du ønsker at spille på det udstyr, der allerede er til rådighed. 
Spiller du på en natklub, stilles udstyret ofte til rådighed og du behøver dermed ikke bekymre dig om at skulle transportere dit eget. Du bør dog være opmærksom på, at cirka 90 % af natklubberne i Danmark, benytter udstyr fra Pioneer DJ. Af samme årsag anbefaler vi, at du med fordel vælger at investere i udstyr fra Pioneer DJ. På den måde er du sikker på at du er bekendt med udstyret på klubben, og du kan starte dit job med ro i maven. 

Drømmer du derimod om at spille til bryllupper og lignende, så skal du medbringe dit eget udstyr. Du er dermed ikke begrænset af brand, men har faktisk frit valg på alle hylder. I denne situation bør du derimod overveje, om du ønsker at medbringe din computer hver gang, om du vil spille på en pladespiller, eller om du vil nøjes med at medbringe et USB stik.
Derudover skal du finde ud af hvilket program du ønsker at bruge, og om dit udstyr understøtter dette. Medmindre du selvfølgelig ønsker at spille analogt med CD'er og plader, hvilket de færreste vælger i dag. Det er selvfølgelig subjektivt, så find ud af hvad der finder dig naturligt, ved at afprøve forskelligt udstyr i et showroom eller i en butik, hvor der forhandler DJ udstyr. 

Uanset hvilken løsning du vælger, bør du selvfølgelig have en idé om hvad dit budget er. Priserne kan nemlig variere rigtig meget, når det kommer til køb af DJ udstyr. Noget af det billigste udstyr koster lige omkring 1000 kroner. Vi anbefaler dog typisk at man køber udstyr fra 1.500 kroner op opefter. På den måde er du nemlig i højere grad sikker på at komme godt fra start. Derudover er du mere sikker på at have mulighed for at udvikle dig, sammen med dit udstyr. 

Ved valg af hardware bør du også overveje hvilken type udstyr du vil benytte.
Vil du have en stand-alone-/all-in-one pult, eller er du mere til en controller, hvor du bare skal tilslutte din computer?

Forskellen er at en stand-alone enhed og en alt-i-en controller er en pult, der har en indbygget computer. Du behøver derfor ikke tilkoble en computer eller andre enheder for at kunne spille. Der er derfor både en mixer og afspiller i. En controller kræver derimod en computer for at kunne afspille, og betegnes derfor ofte som et DJ’s keyboard. 
Fordelene ved stand-alone pulte og alt-i-en controller er, at de ofte er billigere end en komplet DJ pult.

Mest af alt skal du i dette tilfælde overveje om du vil benytte din computer, tilsluttet eller ej. Med en controller skal du altid tilslutte din computer ved siden af, hvilket fungerer rigtig fint hvis du skal arbejde meget hjemme. Mange finder det derimod ikke så praktisk, hvis man skal ud og spille på klubber eller blandt festglade mennesker.

Tip #3: Valg af software

Softwaren er i bund og grund det der gør, at du overhoved kan stå og spille fra din controller eller pult. Valget af DJ-software er meget subjektivt, og er et spørgsmål om præferencer. Det er derfor vigtigt at undersøge de forskellige muligheder. Først og fremmest anbefaler vi, at du finder det software der passer godt til dig og dine behov. Når du køber udstyr fra Pioneer DJ, får du ofte programmet Rekordbox med. Rekordbox er et udmærket softwareprogram, men du er altså ikke bundet til at bruge det. Det er nemlig meget individuelt hvad man leder efter og det er derfor ikke altid det passer godt til dig og dine præferencer. Derfor anbefaler vi, at du undersøger de forskellige slags software, så du vælger det rigtige første gang og ikke skal ud og finde et andet senere.

Der findes forskellige DJ-software, og de findes i forskellige prisklasser. Derudover findes mange af dem også gratis med begrænsninger, hvilket er perfekt for dig som ny DJ, så du har mulighed for at finde netop det software der passer til dig.

Rekordbox

Rekordbox er det softwareprogram, der ofte medfølger når man køber et Pioneer produkt. Rekordbox har 3 forskellige abonnementer; et gratis, et core og et creative.

Det siger sig selv at jo mere du betaler for det, jo flere funktioner har det. Den gratis version giver dig adgang til at styre din musik i dit musikbibliotek. Med hardware unlock enheder får du også adgang til nogle funktioner fra core abonnementet. Ellers kan Rekordbox en masse med deres pro abonnementer, hvor du kan få forskellige funktioner til at mixe din musik. Derudover er deres creative abonnement også cloud-baseret. Rekordbox har også visse fordele såsom at du både kan have musikken med på et USB-stik, spille via pladespillere (DVS) og på controller, men samtidig have det samme musiksystem. Priserne for rekordbox ligger mellem 65 kr. til 100 kr. om måneden.

Djay Pro 2 fra Algoriddim

Et andet software program er Djay Pro 2, hvor man kan benytte musiktjenesten Tidal. Djay Pro 2 er derfor ideelt, hvis du ønsker at benytte dig af Tidals digitale musikbibliotek, hvor du får adgang til deres unikke musikkatalog og musikvideoer. Med Djay Pro 2 får du en uberørt lydkvalitet og en masse funktioner såsom high-definition bølgeformer, fire dæk, smarte lydeffekter og muligheden for at mixe videoer. Prisen for Djay Pro 2 er 320 kr. og kan downloades på Apple eller Windows app store, men kræver dog nyere systemopdateringer for at downloade.

Virtual DJ

VirtualDJ er både til dig der er fritids DJ, professionel DJ og virksomhedsbruger. De har tre forskellige abonnementer at vælge imellem; Home free, Home plus og Pro.

Der er derfor lidt forskellige muligheder at vælge imellem og du kan overveje hvilke specifikationer du har brug for. Home free kan ikke kobles til en controller eller pult, og er derfor god til dig som nybegynder inden du køber dit udstyr, men også for at føle hvordan programmet fungerer og er sat op. Home plus er begrænset til en specifik controller og med begrænset funktionalitet.

Priserne på abonnement ligger mellem 126 kr. til 658 kr. månedligt. Ellers har du også mulighed for at købe softwaren permanent én gang til ca. 2000 kr.

Serato DJ

Serato DJ, som er et kendt software program indenfor DJ-branchen, kræver at man har en computer tilkoblet. Serato DJ har en masse muligheder for abonnementer og udvidelsesabonnementer. Som nybegynder kan du starte med den gratis version som hedder DJ Lite, så har du også mulighed for at prøve programmet og finde ud af om det passer til dig. Derefter kan du vælge at opgradere det til en af de 3 pro pakker; DJ Pro, DJ Essentials eller DJ Suite. Priserne per måned ligger mellem 65-100 kr.

Dog har du også mulighed for at købe det endeligt til mellem 850-2000 kr. I forhold til Virtual DJ, kører Serato med ekstra udvidelsespakker, hvis du skal bruge funktioner som DVS, video m.m.

Tip #4: Opbyg et netværk

I DJ-verdenen er det enormt vigtigt at opbygge et netværk, hvis man ønsker succes. Du kan vælge at se andre DJ’s som kollegaer eller konkurrenter. Man kommer længere ved at se dem som “konkollega”, da man fælles kan skabe et netværk. For selvom i alle har samme mål - at få jobs - vil I opleve langt større succes hvis i samarbejder.

Ved at skabe et netværk, har I mulighed for at hjælpe hinanden, i form af at henvise til hinanden, hvis I ikke selv har mulighed for at tage et job, eller hvis det bare ikke passer til jeres spillestil. Derudover har I mulighed for at spare penge, ved at f.eks. låne hinandens udstyr.

 

Som DJ er det også en god ide at netværke med andre end bare DJ’s. Du kan med fordel alliere dig med f.eks. fotografer, lyd-eller lysteknikere, eller måske klubejere. Dette kan være med til at skaffe dig jobs, og gøre det nemmere at markedsføre dig selv.

 

Gode tips til at opbygge et godt netværk:

#1. Allerede inden du starter med at spille som DJ, kan du med fordel fortælle dine venner og omgangskreds om dine planer.
På den måde kan du få deres meninger og erfaringer, og de kan samtidig fortælle andre om dig. Den bedste form for netværk opstår gennem videre delinger på online medier og gennem mund til mund i den virkelige verden.

#2. Vær desuden aktiv i diverse DJ-forummer og i grupper på sociale medier inden for DJ’ing. På den måde er du opdateret på tidens trends og tendenser gennem aktive dj’s og folk med viden.

#3. Opret dit eget forum med venner og bekendte i branchen og skab derigennem dit eget netværk. En Facebookgruppe er et godt sted at starte, og kræver ikke meget at vedligeholde. Sørg for at skabe kontinuitet gennem løbende opslag og møder hvor man videndeler og sparrer med hinanden.

#4. Vær ikke bange for at række ud til dit netværks netværk.
Du kan med fordel spørge din egen omgangskreds, om de kender nogen der kan hjælpe dig med det du har brug for. Dette kan eks. være viden, udstyr, kontakter osv.

Tip #5: Få styr på din markedsføring

Hvis du har drømme om at arbejde professionelt med DJ’ing, er det vigtigt at du overvejer hvordan du opbygger dit brand. I en branche med mange konkurrenter, kan det være svært at finde en måde at skille sig ud og det er derfor essentielt du allerede fra starten overvejer hvilken slags DJ du ønsker at være, hvad der gør dig speciel og hvordan du kan skille dig ud.

 

Mange DJ’s bruger deres netværk til at få jobs, mens der i dag findes mange muligheder for at opbygge sit brand. Det handler bare om at sætte sig ind i at markedsføre sig på de sociale medier.

Hvis du finder rytmen med sociale medier, kan de virkelig hjælpe dit brand med at komme ud til dine potentielle kunder. Af vores erfaring finder du flest DJ’s på Facebook eller YouTube, men du kan også bruge andre sociale medier såsom Instagram og LinkedIn. LinkedIn er en vigtig kanal til at samle dine erfaringer, men kan godt være lidt overset i DJ-branchen. Dog vil vi anbefale dig at bruge LinkedIn alligevel, da mange virksomheder i musik og underholdningsbranchen også holder til der. Det vigtigste, når du skal vælge din kanal, er at du overvejer hvem du ønsker at nå ud til, altså hvor din målgruppe findes online.

 

Det er vigtigt at gøre sig bemærket og de sociale medier kan både samle dit netværk, men også komme ud til dine potentielle fans. Hvordan du bruger det og hvilket indhold du skal lave, er helt op til dig og det brand du ønsker at skabe. Det vigtigste er at du er synlig.

 

Dog vil vi give dig nogle tips og tricks her:

Videoindhold bliver mere og mere populært og er en god måde at vise sine kreativitet frem med både billede og lyd.

Billeder: Det er vigtigt at tænke over filter, lys og skarphed når du lægger billeder op. Med de rigtige farver. skarphed og lys ser de bare mere professionelle ud.

“Tone of voice”: Husk at tænke over hvilken målgruppe du skriver til og hvilken tone du skriver til dem. Det er vigtigt at du bruger deres sprog, så de kan relatere sig mere til dig og din musik.

 

Men igen – prøv dig frem. Det vigtigste er at du er synlig. Du kan med fordel også tilføje referencer og hvad du eventuelt har spillet til før. Kunne du for eksempel forestille dig at booke en bryllups DJ, som ALDRIG havde spillet til noget lignende før? Hmm, ikke rigtig. Det giver altså din potentielle kunde en idé om hvad du har med i rygsækken, og om du passer til præcis deres arrangement. Dette leder os helt naturligt videre til tip # 6. 

Tip #6: Referencer

I DJ branchen er referencer fra tidligere kunder essentielle for at få jobs.

Det er derfor også vigtigt, at du lytter til dine kunders ønsker. Når du er ude på job, skal du have fokus på at tilfredsstille kunden, samtidig med at du lytter til kundens gæster. Den egentlige kunde foretrækker måske én slags musik, men hvis gæsterne ikke danser, eller kommer med helt anderledes ønsker, er det en god ide at forsøge at finde en middelvej. På den måde får du sat gang i festen, og tilfredsstillet både kunden og gæsterne. Tilfredse kunder og gæster vil meget ofte resultere i god omtale. Hvem ved, måske skal en af gæsterne bruge en DJ måneden efter?

 

Referencer fra tidligere kunder, er nemlig noget af den bedste markedsføring du kan få.

Derudover er det vigtigt at italesætte hvilke slags job du tidligere har haft. De fleste ville ikke turde hyre en DJ til deres bryllup, hvis den DJ aldrig har spillet til et bryllup før. Dagen er for vigtig og dyrebar for brudeparret, til at risikere en DJ der potentielt set ødelægger aftenen. Det kan derfor medføre at du mister en potentiel kunde, hvis ikke det fremgår at du har erfaring med at spiller til bryllupper – også selvom det bare er faster Karens bryllup.

Tip #7: Ta' et kursus

Du kan lære rigtig meget ved at øve dig derhjemme når du starter din DJ rejse, men en god måde at starte din rejse som DJ, er at få andre - med mere erfaring - til at hjælpe dig i gang. Her får du nemlig sparring, vejledning og gode råd med på din vej. Du kan for eksempel tilmelde dig forskellige typer af DJ kurser, som kan variere alt efter hvilke ønsker og mål du har.

 

Kurserne bliver ofte afholdt af erfarne DJ’s med mange års erfaring, som derfor har en stor viden om alt hvad man skal vide som nybegynder. Derudover finder du også efterfølgende kurser, hvor du kan dykke endnu længere ned i de ting som du synes er spændende.

 

Inden du tilmelder dig et kursus, er det en god idé at have gjort dig følgende overvejelser:

Hvilken type dj ønsker du at blive?

Hvor grundig gennemgang ønsker du?

Hvilken niveau er du på nuværende tidspunkt?

 

Ofte behøver du ikke at medbringe udstyr til kurser, men vær sikker ved at tjekke op på det.

"Hvad lærer man på et DJ kursus?"

Det er meget forskelligt fra sted til sted hvad de lægger vægt på at undervise i. Det er derfor en god idé at kigge lidt rundt på forskellige kurser og sammenligne dem. Vores erfaringer til hvad der er vigtigt at lære, er følgende: Introduktion til DJ branchen, gennemgang af udstyr, begreber og programmer, track selection, scratching teknikker, forskellige Dj teknikker på pult eller controller, rådgivning om hvilken Dj du vil være hvis du ønsker at blive professionel og meget mere.

Her hos DJ Huset har vi faktisk Copenhagen DJ School.

Vi startede Copenhagen DJ School i 2014, og siden da har vi undervist elever på stort set alle niveauer. DJ skolen holder til hos DJ Huset i Herlev (Storkøbenhavn), hvilket giver dig en ideel mulighed for at få undervisning på det nyeste gear - både når vi snakker DJ pulte og studieudstyr.

 

Vi tilbyder undervisning og kurser til dig, som brænder for musik og som ønsker at få succes i faget. Måske er du allerede DJ eller producer, som ønsker at videreudvikle din kunnen – eller måske er du en nysgerrig nybegynder, som endnu ikke har erfaring med branchen – men gerne vil have det. Uanset hvad er vores kurser altid 1:1 undervisning, så du er sikker på at vores underviser har fokus på dig hele vejen igennem og din tid bliver brugt fuldt ud. Du kan læse mere om Copenhagen DJ School lige her

Tip #8: Øv dig!

At blive en dygtig og/eller professionel DJ er ikke noget, der kommer af sig selv. Forbered dig derfor på at det tager tid. Som nybegynder kræver det timevis af træning hver dag for at opnå gode resultater. Det handler om at lære sin pult eller controller at kende og gennem erfaring finde ud af de forskellige egenskaber og effekter du kan frembringe med den.

 

Hvis du ønsker at blive en god DJ hurtigt, kan du med fordel se hvordan andre erfarne DJ’s gør og derfra lærer og få inspiration. Den bedste og letteste måde at finde dit personlige flair som DJ, er ved at du har en personlig interesse i at spille. Man kan med fordel øve og spille med andre, der har kendskab til DJ’ing og dele tips og tricks. På den måde finder du hurtigt ud af, hvad andre synes om dit arbejde og lærer fra dem og deres erfaringer. 

Men som udgangspunkt: Træning, træning, træning! … Og så lidt mere træning.

Tip #9: Få styr på dine DJ begreber

I DJ-verdenen er der nogle få, men meget væsentlige begreber man bør kende til, for at kunne omgås i miljøet på nemmeste viste.

 

Equalizing er måden man får lyden til at justere frekvensgangen på. Med equalizer kan man hæve og sænke volumen i et bestemt lydbånd. Når man equalizer ændrer man lydniveauet til forskellige frekvenser, alt efter om du ønsker en low/mid/high frekvens. Man kan med fordel fjerne bassen fra et nummer, lige inden man skal afspille et nyt nummer. Ved at justere og skrue op og ned på frekvenserne, opnår man en mere flydende overgang mellem numre. Dette betyder altså at equalizing oftest sker, når man laver beatmix.

 

Beatmatching, er en teknik hvor man sætter tempoet ens, gennem ændringer i tonehøjder eller tilpasse nummeret til det samme som næste nummer. Ved brug af beatmatching sikrer du at dine numre har samme tempo, beats og at du derved opnår flydende overgange.

Beatmatching består af 2 grundlæggende steps:

Første step: hvor man sætter tempoet ens

Andet step: Hvor man lægger slagene oven i hinanden.

En flydende og god overgang mellem numre, sker først når du har gennemført begge teknikker.

 

Phrasing, også kaldet frasering, er de dele et stykke musik er opdelt i og måden det skal lyde. Standard fraseringer består ofte i a, b og c stykker som alle numre er opdelt i. Når du først har styr på dine fraser, vil du, uden brug af lyd, kunne fortælle hvordan lyden skal spilles, for at fremstå som en naturlig helhed.

 

Volumen, er det man i dagligdagen omtaler som lydniveauet. Som DJ er det vigtigt at sætte sig i publikums sted og mærke stemningen og er især vigtigt når lydniveauet skal fastsættes. En alt for høj, eller for lav volumen er ikke altid godt og kan ødelægge enhver stemning hvis man ikke kender sit publikum og den stemning de er i/ønsker.

Tip #10: Ha' det sjovt!

Din DJ karriere skal så absolut ikke være kedelig! Uanset om du er nybegynder eller om du er professionel. At ha' det sjovt er derfor en vigtig del af det at være DJ. 

At være DJ er måske et af de sjoveste jobs du nogensinde kan have, og det kan også være et af de mest personlige. Tænk at være med til menneskers aller vigtigste dage i form af bryllup, fødselsdage, studentergilde, kobberbryllup eller lignende? Det er sgu da de færreste der kan prale af det! Du ser gæsternes glade ansigter, og er en del af deres store dag. Præcis derfor, er det at være DJ et af de sjoveste jobs du kunne ønske dig. Tro det eller ej, gæsterne kan også mærke om det er en DJ, der er glad for det vedkommende laver, eller om det er én der faktisk hellere ville have været hjemme under dynen. Stemningen smitter nemlig af på dit publikum!
Så vær tålmodig. Du bør løbende forbedre din teknik, følg dit hjerte og ha' det sjovt.

Bonus: Tips & tricks fra andre DJ's

Casper Hjorth

Kom godt i gang!

 

Når først du har fået styr på dine basic DJ skills, skal du rette dit fokus mod dit publikum. Dem der skal lytte til din musik, uanset hvor stort et publikum der er tale om. Én af de vigtigste ting man skal have for øje som DJ, er at føle og se stemningen man befinder sig i, når man er ude og spille.

Hvis dit mål er at blive semiprofessionel eller professionel, og ønsker at spille til arrangementer og eventuelt foran et større publikum, så er det væsentligt at have situationsfornemmelse og være i stand til at læse og mærke publikum. Ytrer dit publikum en bestemt type musik til et arrangement, men den reelle kunde ønsker noget helt andet? Så sørg for at lytte til begge parter – det vigtigste er, at du skaber en fest for alle. Det er det du er der for.

 

Det er en rigtig god ide at tage ud og høre andre DJ’s spille. Ikke for at adoptere deres teknikker og deres stil, men derimod for at opbygge og pleje din netværk samt lade dig inspirere. Her kan vi tilføje, at det er en vigtig egenskab som DJ at være ydmyg. Gå gerne op og hils på den DJ der spiller og vær nysgerrig, men uden at være anmassende.
Dette indebærer selvfølgelig også at du ikke skal blive grebet af stemningen, og spørge om du må spille et par numre. Nix – den går ikke! Det er ikke dit job, og det er ikke derfor du er her. Lad dig inspirere af DJ’en, for uanset om du er nybegynder eller øvet, så er der altid noget at lære. DJ Aligator, Kato, Faustix, Martin Jensen osv. Læner sig jo heller ikke tilbage, og tænker at nu kan de det hele, og så er der ikke mere og lære.

 

Vigtigst af alt – du bør hellere anskaffe dig det rigtige udstyr første gang, så du slipper for at skifte det hele ud efter et par år, fordi det ikke længere understøtter dine ambitioner og evner. Vores råd er derfor at du skal sætte dig ind i markedets forskellige typer af udstyr, for bedre at kunne finde ud af hvad du skal investere i. Bevares – du behøver ikke investere i udstyr for flere tusinde kroner, når du er nybegynder, men hav gerne med i dine tanker hvor du gerne vil hen.