Hvorfor valgte jeg Denon fremfor noget andet udstyr?

Med lige omkring 25 år på bagen som DJ, har jeg efterhånden været igennem rigtig meget grej. Og ja - vi snakker rigtig meget.
Da jeg startede i sin tid var det med en Yahorng dobbelt CD-afspiller. Kan du huske sådan én?
Da jeg senere hen gik over til clubjobs var mit foretrukne værktøj og min tro følgesvend Denons DN-2100F, stærkt efterfulgt af DN-2600F.
Grejluder har jeg aldrig været, og dengang foregik det hele jo med CD'er. Så der tog det altså ikke mange minutter lige at vende sig til en situation, hvor man kom ud til en location og der stod Pioneer på pulten i stedet. 
I min tid som DJ har jeg samtidig prøvet alt fra digital vinyl, controllere fra Pioneer, Denon, Numark, Hercules, Vestax og afspillere fra Pioneer, Denon, American Dj etc. U name it. I dag er min kærlighed faldet på Denons Prime serie.

"Jamen Kim - Det er jo ikke klub standard?"

Ovenstående er en typisk kommentar jeg får retur, når jeg kommer med det statement. Nej det er det måske ikke, men hold nu op hvor har Denon rykket sig kontra de mange andre spillere på markedet!

Med dette blogindlæg vil jeg gå lidt i dybden med:
1: Hvorfor jeg synes Denon Prime serien er fantastisk.

2: Hvorfor mit personlige valg er faldet på et SC5000/ X1800 setup
3: Hvad kan vi forvente af Denon i fremtiden (Nu er jeg jo ikke spåkone, men vi prøver)

DJ udstyr er efterhånden blevet en større religion.
Nogle ligger deres sjæl i ét setup, andre i noget andet og så er der dem som shuffler lidt mellem mulighederne. Hvorfor er det at jeg ligger min sjæl i Denons udstyr fremfor feks. Pioneer som er klubstandard?
Fordi deres nye Prime serie både er innovativ, relativt fremtidssikret - da der er løbende kommer nye opdateringer og ekstra features - og fordi jeg som bruger faktisk bliver hørt på deres forum. Forestil jer at købe et produkt som kan de ting der står på kassen og som 3 år senere har fået endnu flere funktioner uden det har kostet ekstra - og fortsat får flere.

Engine Prime

Engine Prime er Denons "Music Library Management Software" - et program som - på nogle områder - kan måle sig med for eksempel Rekordbox, og som på andre områder ikke heelt er der endnu. 
For at starte med hvad man ikke kan med Engine Prime:
Man kan ikke forbinde det til sine SC5000'er, SC6000'er, Prime 4, Prime 2 eller Prime Go og afvikle live derfra.
Engine Prime er derfor - på nuværende tidspunkt - 100 % beregnet til at administere sine musikfiler. 
Dog har Denon udtalt at det er noget de kigger på, qua de forespørgsler der er kommet på netop den mulighed. 

Personligt generer det mig ikke, og det er næppe en funktion jeg kommer til at bruge synderligt meget da jeg:
1. Synes at skærmene på enhederne er fantastiske
2. Hader er stå med ansigtet ned i en computer, som man ser en del DJ's gøre
Men igen - det er selvfølgelig en smags- såvel som en vanesag. :)

Det jeg ser som et kæmpe plus, er overgangen/skiftet fra andre typer af software.
Engine Prime kan i skrivende stund importere fra Rekordbox, Serato, Traktor og selvfølgelig iTunes/ Apple Music.
Jeg har altid selv brugt iTunes som mit hovedbibliotek for at sikre mig at uanset hvilken software jeg kørte på, så kunne jeg nemt og enkelt importere samme struktur, som jeg var vant til.
Men i og med at man i Engine Prime kan indlæse fra feks. Rekordbox (og direkte på afspillerne kan indlæse en Rekordbox-USB) så er et evt. skifte relativt overkommeligt, hvis man hidtil har brugt Rekordbox. Desværre har Engine Prime heller ikke smart-crates for nuværende - igen er det noget de kigger på.
Her skal jeg skynde mig at indskyde at Denon gør en KÆMPE indsats for at lytte til deres brugere. Vi har alle 100 eller 1000-vis af gode og mindre gode ideer til hvad vi gerne vil kunne både på afspillerne, men også i Engine Prime og derfor er de naturligvis nødt til at udvælge og sortere. 
På deres forum har de oprettet et område til "Feature-requests", hvor folk kan give de features de mener er interessante, et Like, eller oprette deres egne ønsker. Og så kigger Denon løbende på hvad der måtte ligge, samt kommer med kommentarer til om det er muligt eller ej på de eksisterende afspillere.
Men tilbage til Engine Prime.

Man kan selvfølgelig tagge sine tracks, redigere genre, bpm, sætte cue-punkter, loops etc.

Nærmest alt det man kender fra andre programmer.

Man kan selvfølgelig også synkronisere og opdatere tracks/ foldere mellem sin USB eller de indbyggede drev i SC6000, Prime 4 og  Prime 2, begge veje - så hvis man står på et job og lægger nye cue-punkter eller loops ind, er det enkelt at synkronisere disse retur til Engine Prime.
Den største udfordring der hidtil har været med Engine Prime, har været analysen af tracks og resultatet af BPM´en. Der har tidligere været en hel del forkerte analyseringer.
Men med den opdatering der lige er kommet, har deres udviklere taget et kæmpe skridt i den rigtige retning. Her har vi også nu fået en preview mulighed, så vi hurtigt kan lytte til et track uden at loade det i Engine Prime.
Tidligere var vi mange der efterspurgte muligheden for at være i stand til at rette BPM direkte på afspillerne, fordi der mange gange var fejl i BPM´en. Nu er den nærmest spot on hver eneste gang - med undtagelse af transitions og megamixes.

Work in progres, og de er nået et kæmpe skridt på vejen nu!

Man kan naturligvis også indstille sin "profil" direkte fra Engine Prime således at når man sætter USB´en i en hvilken som helst Denon Prime enhed, så har man foruddefineret hvilken farve ringene på joghjul skal have, om man vil køre med sit eget logo eller cover-art i skærmen på joghjul, hvilken loop-size man vil køre med som standard, sin standard pitch-range, om cues skal være momentary eller trigger osv.

Jeg føler selv at mine behov bliver dækket 90% i Engine Prime.
Niveaumæssigt vil jeg give Engine Prime 7 ud af 10 stjerner, da jeg fortsat ser deres BPM algoritme bliver opdateret i forhold til feks. transitions. At der ikke er smart-crates er heller ikke noget der generer mig - jeg styrer jo alle mine foldere i iTunes. 

⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐

Denon SC5000

Hvad er det jeg elsker allermest ved mine SC5000´er? Der er flere ting, men de 3 største er:

1. At der løbende kommer opdateringer til dem. Opdateringer som ikke bare fixer tidligere bugs, men som rent faktisk også indeholder nye features.

2. Dual Layer funktionen (og som også er muligt på SC6000 og Prime 4) - at jeg i én afspiller, reelt har 2 afspillere. (Og så til en langt billigere pris end en enkel af Pioneers CDJ-2000NXS2)

3. Mine 8 cue-pads... er man først blevet vant til dette, så vil man sjældent undvære dem.

Størrelsesmæssigt er et SC5000/SC5000M og X1800 setup på størrelse med en standard Pioneer CDJ-2000NXS/2 pult - Men man får bare så meget mere for pengene! 
Hvis man gerne vil bruge en computer til at afvikle fra, så kan man benytte Serato Dj Pro og ydermere er VirtualDJ lige på trapperne med en update, som også gør det muligt at benytte VirtualDJ på Prime enhederne. (Her vil man samtidig have fuld udnyttelse af touchskærmene.)

Man har 3 USB tilslutningsmuligheder eller man kan vælge at bruge et SD kort.

Vigtigt er at huske at både usb´er og SD kort, skal være formateret i ExFat eller Fat32 format. ExFat at foretrække. 
Der er indbygget netværkshub i X1800 mixeren og når SC5000/SC5000M tilsluttes, så vil farverne fra joghjulene også blive vist på ens Headphone Cue knapper på mixeren. Personligt kører jeg i dag med kanal 2 og kanal 3 (Layer A på den venstre og Layer A på den højre) med lilla farve, og kanal 1 og kanal 4 (Layer B på den venstre og Layer B på den højre) med blå farve.
Hertil er der også et On Air-mode. On Air gør at ringen på joghjulet skifter til hvid når faderen er nede og straks man skruer op for et track, skifter ringen til den valgte farve. Så jeg er på intet tidspunkt i tvivl om hvilket deck/ layer jeg er på eller om mit deck er aktivt eller ej..
Ydermere har SC5000/ SC5000M også fået preview funktionen ligesom Engine Prime har - dette gør at når man står og scroller i sine mapper, og ser et nummer hvor man lige tænker "Hvordan er det nu lige det her nummer er?" så kan man hurtigt afspille nummeret i høretelefonerne uden at loade det til afspilleren.  Faderen for den kanal skal være nede for at man kan dette. Straks faderen kommer lidt op, så afsluttes previewet. Dette sikrer naturligvis at man ikke kommer til at spille noget i højtalerne som ikke var meningen. 
Preview er en funktion der fortsat er meget efterspurgt til Prime 4´eren feks., men den har af tekniske årsager endnu ikke været mulig at implementere. Dog arbejdes der kraftigt på det, har jeg ladet mig fortælle. 
Et par andre features jeg synes der er fede ved Denons Prime enheder, med undtagelse af SC5000M og SC6000M, er selvfølgelig joghjulet med den fine lille runde skærm hvor man kan smide sit logo ind, eller som kan vise cover-art fra det nummer man loader, og så er der hovedskærmen.
På SC5000/ SC5000M samt Prime 2 og Prime Go er der tale om en 7" multitouch skærm og påSC6000/SC6000M samt Prime 4 er det en 10" multitouch skærm.

Jeg elsker muligheden for at gøre waveformen større og mindre på samme måde som når du skal forstørre eller formindske noget på din tlf - det gør at jeg hurtigt kan få et overblik over hvor langt der er til næste drop eller andet. Skal du loade et track, swiper du til højre, og vil du smide det i din Prepare-liste (tracks som du tænker du kan bruge senere på aftenen), ja så swiper du bare til venstre i takt med at du kigger dine tracks igennem.

Vi har også nu muligheden for at kunne oprette spillelister direkte på enhederne.

Dvs. hvis du feks står og spiller et fedt nummer, som du måske havde glemt alt om, men gerne vil huske til senere brug, og måske også et par andre numre som passer godt sammen med - så kan du på afspillerne oprette en ny spilleliste og drag´n´droppe de udvalgte tracks til den liste, så du nemmere kan finde dem en anden gang.

Når man så kommer hjem, synkroniseres dette tilbage til Engine Prime, så man har backup af ændringerne.

En anden ting jeg synes der er fantastisk, er at når man loader et track, så indlæser den HELE tracket i afspillerens hukommelse. Dette gør at hvis nu ens USB ved et uheld bliver taget ud mens man står og spiller, ja så kan man faktisk stadig afspille hele nummeret. Altså er der ikke noget med Emergency Loop som pludselig giver sved på panden mens man panisk forsøger at finde ud af hvor fejlen opstod. 
Kvalitetsmæssigt synes jeg at Denon endelig har fået lavet noget som ikke bare ser ud til at være et kvalitetsprodukt, men bestemt også føles sådan. Jeg har i de 2.5 år jeg efterhånden har brugt SC5000 og X1800 setuppet, endnu ikke haft ét eneste issue. Hverken med fadere, pads, knapper eller andet. Og heller ikke med koblingen via LAN mellem afspillere og mixer.

Det har spillet 100% hver eneste gang pulten har været tændt.

Da jeg hoppede med på Prime-bølgen, var der ingen af os der vidste at der inde i enhederne gemte sig en wifi-mulighed. Så da det pludselig begyndte at rygtes der var sådan et, kom Denon ud og sagde at de arbejdede på streaming-muligheder. 
Dette har i dag resulteret i at vi siden sommer 2019 har fået adgang til Tidal samt Soundcloud Go plus der går rygter om at Beatport Link er det næste.

Personligt kan jeg godt lide at jeg selv har de numre jeg skal bruge - jeg kommer nok aldrig til at turde og være helt afhængig af en eller flere streamingservices. Men de gange hvor der har været de her helt exceptionelle éngangs-ønsker som jeg ikke lige har i samlingen, har jeg altid kunnet finde dem på Tidal. Det er ganske enkelt at koble enhederne op til et hotspot på ens tlf eller et andet trådløst netværk. Her er lige én undtagelse - netværk på feks. et hotel hvor man skal logge ind via en webbrowser - maskinerne kan rigtig meget men der er hverken Google Chrome, Microsoft Edge, Firefox eller anden browser i dem :)

Tilbage i 2019 introducerede Denon også muligheden for at lave Key-change på afspillerne. Dvs. at man har mulighed for at ændre Key´en on-the-fly på et track, uafhængigt af pitch´en. Hvis man er typen som godt kan lide at mixe in key, så giver det også nogle rigtig fede muligheder.

Ah jo, så kan man selvfølgelig også køre sync på alle 4 layers. (For dem som kan lide den funktion)

⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐

SC5000/ SC5000M afspillerne vil jeg give 9 ud af 10 stjerner. Det vil jeg fordi de allerede som de er i dag, er andre afspillere overlegne, og fordi at Denon stadig løbende tilføjer nye features til dem. Uden det koster os en ekstra krone.

Der hvor Prime 4, Prime 2, samt de kommende SC6000 og SC6000M udmærker sig yderligere, er naturligvis på muligheden for den indbyggede harddisk.

Et oplagt sted hvor man kan drage nytte af dette, er feks. en klub som har en fast musikprofil der skal holdes - så kan klubben sørge for at alle de numre som er "ok" at spille, allerede ligger på enhederne. Så undgår de en DJ som siger "det har jeg ikke"... Og så kan DJ´en selvfølgelig krydre med sit eget derudover. (Hvis man må.)  En klub vil uden tvivl få langt mere for pengene med et Denon Prime setup - og DJ's som bruger Rekordbox, kan stadig spille deres musik fra Rekordbox ...det skal bare eksporteres til et USB drev. Noget som mange allerede gør i dag.

Prime Go er noget for sig selv. Den lille batteridrevne enhed som kan tages med alle steder. Man kan sidde på en café, i et tog, en bus eller andet og klargøre sit set til om aftenen, teste sine mix osv. Og så kan man reelt møde op og koble den til stedets anlæg og være klar til at spille.
Eller man kan hive sin USB ud af sin Prime Go og sætte i et større Prime setup, og fortsat have de samme indstillinger mm. Der er mange muligheder, hvis man ønsker det.

Vi DJ's er ofte nogle meget forvænte typer - vi holder os til hvad vi kender og som vi er fortrolige med - mange gange for lethedens skyld. Men jeg vil vædde på at hvis man tillader sig selv at komme ud af sin komfortzone for en dags tid eller 2 og virkelig gennemteste de her nye enheder fra Denon, at så vil man pludselig opleve nogle helt nye muligheder, som man ikke havde før. 

Jeg fortryder i hvertfald ikke at jeg har gjort det, og dem som har testet mit setup, har også sagt at de var positivt overraskede. Et par af dem er endda efterfølgende hoppet med på Prime-bølgen. 

Hvad fremtiden yderligere bringer for Prime serien, er der nok ikke nogen af os der kan spå om, men feks. med en indbygget wifi funktion, kan man jo måske forestille sig at man en dag vil være i stand til at opdatere sin musik fra Engine Prime via netværket, måske endda tilgå ens egen backup/ NAS derhjemme, selvom man er på farten. 

Jeg glæder mig i hvertfald til at se den fremtidige udvikling af Prime-serien og tror på at vi kommer til at se endnu flere spændende enheder, men så sandelig også nye spændende features i de allerede eksisterende.

Denon har skabt et økosystem, som der både kan opdateres og bygges videre på.

Jeg glæder mig til at se de nye SC6000/ SC6000M når de ankommer, og har I endnu ikke prøvet Denons Prime serie...sådan ordentligt... så skynd jer forbi DJ Huset og prøv! 

#EmbraceTheFuture

Gæsteblogger: Kim Engell (DJ Engell)

DJ gennem 25 år

Her hos DJ Huset er vi åbne over for emner der kan italesættes, diskuteres og reflekteres over. Derfor tager vi gerne imod gæsteblogindlæg, som kan bidrage til en sund diskussion i branchen, eller som måske bare kan give os et nyt perspektiv på tingene.