Hos DJ Huset får vi hver dag henvendelser med tekniske spørgsmål om både lys og lyd. Et af spørgsmålene, der tit kommer igen, handler om DMX – for hvad er det egentlig for noget?

Er du endnu ikke kommet med på vognen og fået helt styr på, hvordan det hele hænger sammen?
Så kommer vi her med vores bedste grunde til, hvorfor du bør få styr på det, og vi giver dig gode tips og tricks til, hvordan du kommer hurtigt og nemt i gang med flotte opsætninger, som dine kunder vil elske dig for.

HVORFOR BRUGE DMX?

DMX er et redskab, man bruger, når man skal opsætte og afvikle sammenhængende lysshows med flere lamper.
DMX giver dig mulighed for at styre dine lamper og giver dig flottere opsætninger, som skiller sig ud fra mængden og imponerer dine kunder.

Tit har du også mulighed for at synkronisere dit lys til dine musiknumre, så det hele bliver den del af en større enhed. Og når kunderne efterspørger bestemte farver eller mønstre, så kan du med DMX styring nemt og enkelt give dem lige den farve, de drømmer om.

Om du skal styre tusindvis af lamper til Eurovison Song Contest eller bare fire parlamper og en røgmaskine til moster Odas fødselsdag – så er DMX din bedste ven.

HVAD ER DMX?

DMX står for Digital MultipleX og er en digital protokol, som stort set alle verdens lampeproducenter følger. Det gør, at lamperne snakker samme ”sprog”. Det er stabilt, men som de fleste digitale signaler sænkes signalkvaliteten ved lange kabeltræk. Desuden indeholder DMX ingen automatisk fejlsøgning og bør derfor ikke bruges til farlige applikationer såsom pyroteknik (ild osv.).

DMX-signalet sendes eksempelvis ud af en lyspult eller en smart trådløs dongle og videre til lamperne, som linkes sammen i en serie. Signalet sendes typisk gennem et 3 eller 5 pin XLR stik. Og nu tænker du sikkert: ”Jamen, XLR – det er da til lyd?” Og det er fuldstændig korrekt. Forklaringen følger længere nede.

HVAD ER DMX-ADRESSER OG -UNIVERSER?

For at lyspulten ved, hvilken lampe der skal styres, skal hver lampe have en unik adresse. Den simpleste forklaring er at se det som en postmand, der skal levere en pakke på en vej. Hvert hus repræsenterer en lampe. Hver pakke indeholder nogle informationer til beboerne i hvert hus, og pakken skal selvfølgelig hen til den rigtige adresse. Derfor får hver lampe sin egen individuelle adresse.

Hver pakke kan dog godt indeholde mere end én information. Hvis din parlampe f.eks. har både en Rød, Grøn og en Blå farve (RGB), skal pakken give informationer til hver farve. Det samme gælder eksempelvis movingheads, som også har brug for informationer om deres bevægelse. For hver information en lampe skal bruge, bruger den en kanal. Derfor kan man heller ikke regne med, at den første lampe skal have adresse 1, det næste nummer 2 osv. Man skal vide, hvor mange kanaler hver lamper bruger.

Hvis vi giver den første lampe adresse 1, og den bruger tre kanaler, så skal den næste lampe altså have adresse nummer 4. Du kan finde ud af, hvor mange adresser din lampe bruger i deres respektive manual.

Et univers er den samlede mængde af kanaler, som kan sendes via ét enkelt DMX kabel. Hvert univers indeholder 512 kanaler. Skal du bruge mere end 512 kanaler (eller det samme som 170 RGB parlamper), så har de fleste større lyspulte mulighed for at sende mere end et univers ad gangen.

HVORDAN KOMMER JEG I GANG MED DMX?

For at komme nemt i gang med DMX-styring har du brug for tre ting.

1. Lyskonsol eller iPad-styring

a) Du kan enten vælge en klassisk lyspult med fadere som denne her fra Elation. Fordelen er, at det er meget nemt at styre, men ulempen er, at du hurtigt løber tør for kanaler og features, når du gerne vil styre komplicerede lamper som eksempelvis movingheads.

b) En smart iPad-løsning giver dig flere kanaler og funktioner. Den nye MyDMX Go fra ADJ giver dig samtidig en meget nem brugerflade uden besværlig programmering.

2. Lamper

Du skal have nogle lamper, der kan DMX-styres. Tjek deres bagside, om de har et XLR stik siddende, du kan koble et kabel i, og kig efter i deres manual, hvor mange kanaler de bruger. Hos DJ Huset har vi et stort udvalg af lamper, som kan DMX-styres.

3. DMX Kabler

Du skal også bruge en bunke DMX kabler i den rigtige længde, så du kan trække et DMX signal mellem dine lamper.

DOS AND DON'TS

XLR kabel vs. DMX kabel

Kan jeg godt bruge mit XLR kabel til at trække DMX?

Det korte og sikre svar er nej. Tit vil du dog ikke opleve problemer med at bruge almindelig XLR kabel, men risikoen er til stede. Og bruden er typisk ikke så glad, når lyset ikke ser perfekt ud til hendes bryllup. Så vi anbefaler ikke, at du tager chancen.

Forskellen på de to kabler er modstanden i kablet. Et DMX kabel er et digitalt datakabel med en modstand på ca. 120 Ohm, og et XLR kabel er et analogt lydkabel med en typisk modstand på 75 ohm. Forvirringen opstår typisk, da selve stikket (altså ikke kablet) fra Neutrik hedder et XLR stik på begge kabler.

Du kan dog sagtens bruge dine DMX kabler til at trække lyd til dine mikrofoner, højtalere osv.
Du finder et udvalg af vores DMX kabler her.

Y splitter

Her er en rigtig klassiker. Du skal sende dit DMX signal to steder hen, men har kun én udgang – hvad gør du? Et Y-splitkabel? Nej!

Da DMX ikke har nogen indbygget fejlsøgning og kan være følsom over for udefrakommende støj, vil du desværre opleve rigtig mange fejl, hvis du forsøger at splitte dit signal med et Y-splitkabel. Spar hellere lidt penge op, og køb en rigtig DMX splitter. F.eks. den her fra ADJ med trådløs DMX – så er du sikker på, at det hele virker.

VIL DU VIDE MERE?

Har du fået blod på tanden til endnu mere lysstyring?
Hos DJ Huset er vi eksperter i DJ, lyd & lys og vil rigtig gerne hjælpe. Du er altid velkommen til at komme forbi og se vores showroom, stille spørgsmål, få rådgivning om hvad du har brug for, eller lytte til alt det lækre gear og grej vi har på hylderne. Vi sidder også klar på både telefon og mail hvis du skulle have brug for mere råd og vejledning om alt fra DJ pulte til lyskonsoler.

Vi hjælper dig gerne i gang og giver tips og tricks til fede opsætninger eller kreative idéer.