Har du en passion for musik og vil du måske gøre det til en levedygtig karriere at formidle denne musikpassion til andre? Ser du op til store kunstnere som Martin Garrix, Hardwell og Tiësto? Så har du allerede gode grunde til at lære at blive DJ. Men uanset om det er DJing på hobbyplan eller som den næste store superstjerne, kræver det mange timers øvelse og forberedelse for at kunne mestre sit håndværk.

Graded giver her 5 gode råd til at komme i gang som DJ!

1. Målsætning: Læg en strategi ud fra dine forventninger

Har du stjernedrømme, vil du starte en forretning, lave dit eget radioshow eller vil du bare DJe lidt for vennerne i weekenden? Det er vigtigt at have en målsætning og vide hvor lang tid du vil bruge på at blive en god DJ. Jo højere du sigter, desto mere tid skal du bruge på at dygtiggøre dig.

 

2. Hvilken type DJ vil du gerne være?

Der findes selvfølgelig mange typer DJs og mange måder at DJe på. Fælles for dem alle er, at det er dit job som DJ at underholde og spille eller formidle den musik, som publikum eller festgæsterne gerne vil høre og feste til. Spiller man for eksempel som mobil-DJ hvor det ofte er bryllupper, fødselsdage og andre private arrangementer, bliver man nødt til at spille en meget bred vifte af hitmusik og måske endda andres spillelister, for at få alle gæster med, hvorimod man som klub-DJ ofte har friere tøjler til at kunne eksperimentere med forskellige genrer indenfor klubmusik.

Tænk derfor over hvilken type DJ du gerne vil være, da det giver en ide om hvilken retning man skal gå efter, samt hvad man skal fokusere på at blive god til fra starten. Drømmer du for eksempel om at spille EDM skal du nok fokusere på at lære at lave build-ups, transitions og kende dine drops.

Med det sagt, er der jo slet ikke noget i vejen med at man som DJ kan spille bredt og til enhver fest eller lejlighed. Tværtimod! Men det kræver mange års erfaring og rutine, at kunne sit håndværk godt nok til at kunne spille på hele spektret. Så start med at fokusere på én retning i starten og så skal resten nok komme helt automatisk.

 

3. Kend dit udstyr

Der findes rigtig mange forskellige former for DJ-pulte og DJ-software. Fælles for dem alle er, at de i princippet taler det samme universelle sprog såsom: Cue, Hot-Cue, Loop, Tempo og EQ. Så ligegyldigt hvilken controller, mixer eller afspiller du står foran, vil knapperne have de samme funktioner. Så længe at du har sat dig godt ind i hvad hver enkelt knap betyder og gør.

Det er især vigtigt at du sætter dig rigtigt godt ind i lige netop det hardware eller software du vælger at bruge, så du eventuelt kan fejlsøge med hensyn til lyden eller hurtigt kan komme tilbage på sporet hvis dit mix kører skævt.

En anden god fordel ved at kende dit værktøj er også at det giver mere overskud og du vil efter noget tid føle, at du kan lege mere rundt med de mange funktioner, som giver mere krydderi til dit mix. Dette har selvfølgelig også meget at gøre med hvor meget tid du bruger foran pulten, for ligesom med alt andet kan vi roligt sige at ”øvelse gør mester”, hvilket leder os til næste tip.

 

4. Øvelse og forberedelse

Som DJ er en stor del af jobbet jo selvfølgelig at tage ud og spille en masse jobs, men størstedelen af tiden bliver faktisk brugt på at øve nye mixes, finde nyt musik, forberede spillelister osv.

Der bliver konstant udgivet nyt musik og det er blandt andet dit job som DJ, at være med på beatet og holde dig opdateret med hvad der skal spilles. Brug derfor tiden fornuftigt på at få organiseret din musik og få afprøvet dine idéer derhjemme. Gør det til en rutine at få øvet og forberedt dig så meget som muligt. Det vil gavne dig meget i sidste ende, når du er ude på job og du vil samtidigt føle dig mindre stresset og have meget mere overskud til at kunne koncentrere dig om at være til stede og komme ud over pulten. Står du for eksempel og leder efter en sang, fordi at du ikke lige fik lagt den i den rigtige spilleliste, så får du hurtigt travlt og det vil i sidste ende gå ud over det fede mix, som du kunne have lavet, hvis du havde brugt tiden på at ligge nummeret i den rigtige liste, inden jobbet.

Konklusionen er derfor; brug meget tid på at forberede dig og få lært din musik godt at kende, i forhold til numrenes opbygning og komposition. Det vil kun give profit i sidste ende.

 

5. Inspiration: Nettet er en kæmpe kilde!

Når du skal i gang med at lære at DJe kan det være en stor hjælp at finde inspiration hos nogle af de DJs du måske allerede kender. Tjek liveshows ud på YouTube og se hvordan andre DJs opbygger deres sets og interagerer live. På den måde kan du også få gode ideer til musikvalg og til hvordan du mixer forskellige numre sammen, på de rigtige tidspunkter. Det er dog vigtigt at du før eller siden finder din egen stil og måde at mixe på, så du ikke ender med at blive en klon af din yndlings DJ.

Sug så meget som muligt til dig i starten og bliv inspireret, og sæt så dit eget præg på det når du kommer så langt.

 

 

 

 

Skal vi hjælpe dig igang?

SPONSERET AF WWW.COPENHAGENDJSCHOOL.DK
Dette indlæg er sponseret af Copenhagen DJ School som tilbyder undervisning og kurser til dig, som brænder for musik, og ønsker at få succes i faget. Måske er du allerede DJ eller producer, som ønsker at videreudvikle din kunnen – eller nybegynder, som endnu ikke har erfaring med branchen overhovedet. Skolen ligger til hos DJ Huset i Herlev, hvilket giver exceptionel mulighed for at få undervisning på det nyeste gear, både inden for DJ pulte og studie udstyr!