HØJTALERE

Højtalerne er virkelig et af de bærende elementer til en festlig begivenhed. Oftest kan det dog virke som en jungle, at finde rundt i alle de forskellige muligheder der findes. I mængden kan man finde store højtalere, små højtalere, højtalere der kun afspiller dybe toner og højtalere, der stort set ingen dybe toner spiller. Og foruden højtaleren skal man også bruge en forstærker eller et lydanlæg - eller skal man? 

AKTIVE OG PASSIVE HØJTTALERE

Vi deler højtalere op i to hovedkategorier: aktive højtalere og passive højtalere. Aktive højtalere kan man også kalde ’selvstændige’ højtalere. Der sidder en indbygget forstærker i, og derfor klarer de for det meste arbejdet helt selv - oftest er det eneste man skal sørge for, at tilkoble lyd og strøm. Et eksempel på en aktiv højtaler kan man finde i vores Yamaha DXR12MK2. Passive højtalere skal derimod have lidt hjælp med på vej, da de ikke er særligt selvstændige. Her skal der tilkøbes en forstærker, for at få højtalerne til at spille. Et eksempel på en passiv højtaler kan man finde i vores Electro Voice EKX-12. Oftest vil man også kunne se en prisforskel fra aktive til passive højtalere, da forstærkerenheden, som tilhører den aktive kasse, koster lidt ekstra. 


STØRRELSE OG TYPE
For at kunne finde ud af hvilken type højtaler, man har brug for, er det vigtigt at kende til de komponenter, man finder i en højtaler. Normalt opdeler man et musiknummer i tre dele, bas (dybe toner), mellemtone (alt imellem) og diskant (lyse toner), med dertilhørende tre forskellige enheder. I dag har teknikken udviklet sig ret meget, så ofte kan man nøjes med én højtaler, som kun har 2 enheder (en 2-vejs højtaler); en bas-mellemtone (også kaldet fullrange) og en diskant. Nogle gange kan der være et behov at udvide med det, man kalder en bundkasse eller subwoofer, som står for de dybe toner. Dette kan blive nødvendigt, da 2-vejs højtaleren kan miste kraft i de dybe toner, hvis rummet er meget stort.

Der findes mange typer højtalere, som alle er beregnet til noget forskelligt. Skal man have noget lyd i hjemmet, som ikke behøver at spille afsindig højt, men stadigvæk skal lyde godt og ose af kvalitet, vil man typisk kunne få opfyldt sit behov i vores KRK Rokit serie. Disse højtalere er særdeles velegnede til musikproduktion eller musikafspilning for det kræsne øre, og er tilmed aktive, så der ikke er behov for en forstærker. Skal man derimod have højtalere til gymnastiksalen, er man ovre i en såkaldt loudspeaker, som f.eks. kunne være vores EV EKX 15P med tilhørende bundkasser EV EKX 18SP.

Hvis du fortsat er i tvivl om, hvad der bedst vil møde dit behov, eller har andre spørgsmål, er du velkommen til at ringe til os eller kigge forbi i butikken.