SYNC SOM HJÆLPER

For lige at forklare hvad Sync-knappen egentlig er, så er det en knap der Beatmatcher/beatmixer automatisk dvs. får tempoet til at passe automatisk mellem to tracks.

De DJ´s der kalder det snyd og tager afstand fra brug af Sync-knappen, er som regel DJ´s, der har lært at mixe/beatmatche ved at lytte på musikken, oftest på vinyl og uden brug af Waveform. Der er dog visse fordele ved at lægge den energi i det, det kræver at lære kunsten på naturlig vis, også i forhold til at opnå en bedre forståelse for opbygningen af musikken. Det tager rigtigt mange timers øvelse, men når man endelig mestrer kunsten at beatmixe, er det en vild følelse, der gør det hele indsatsen værd! Det er for mange en svær og krævende start på hele den proces, man gennemgår for at blive en DJ.

Derfor anskaffer en del nye DJ’s sig en controller og software med Sync-funktion og springer så at sige hele ovenstående del af processen over. Personligt, synes jeg, det er naturligt, at man som ny DJ anvender den teknologi, der er til rådighed på de fleste af de nye controllere og afspillere. Men jeg kan også godt sætte mig ind i, at nogle ser det som en hurtig genvej.

 

MIT BEDSTE RÅD

Et godt råd til dem, der ikke har lært at beatmixe ved hjælp af at lytte til musikken … Lær det! Der er som sagt flere fordele i det: Hvis du er ude at spille og Sync-knappen af en eller anden grund ikke skulle virke, hvad vil du så gøre? Det er altid relevant og nyttigt at kunne beatmixe, ved at lytte selv.

Der vil altid være DJ’s der siger, at "rigtige" og gode DJ’s kan beatmixe uden brug af Sync.
Så prøv at spørge dig selv engang… Er det ensbetydende med at være en god DJ, hvis bare man kan beatmixe godt uden Sync? Hvis du mener, at svaret er ja, tager du fejl – jeg har spillet i 27 år og har hørt hundredevis DJ’s, der beatmixer virkelig godt, ja faktisk som en drøm, men som alligevel er elendige DJ’s. 

Jeg har også hørt DJ’s, der ikke er så skarpe til at beatmixe, men som stadig er rigtigt dygtige DJ’s. Det jeg prøver at sige er, at evnen til at beatmixe udgør så lille en del af det, at være DJ. Jo mere du spiller, jo mere vil det gå op for dig, at det ikke bare handler om, at kunne beatmixe som en drøm. Det handler mere om, hvad du bringer til bordet og tilfører festen. Ligesom, at det i mindre grad handler om hvilket noget udstyr, du anvender, og i højere grad om, hvordan du anvender det udstyr. Er man helt pjattet med at bruge Sync, håber jeg også, at man bruger de andre muligheder, der er på ens controller, så man ikke bare fokuserer alene på at beatmixe.

 

BEATMIXING PÅ CLUBBER

Tænk på, at på de fleste clubber er der ingen gæster, der bedømmer dig for dine beatmix evner, så længe dine mix og overgange mellem numrene er smooth og lyder naturligt. Dine evner indenfor beatmixing bliver ikke lige bemærket med det første. Her gælder det mere om at have styr på track selection/musikvalg, og den energi, du kan bringe til gulvet ved at være kreativ – det vil du altid blive bedømt på! 

Man må endelig ikke regne med, at brug af Sync-funktionen er ens redning til smooth mix, da man også skal vide hvornår, der skal mixes og time det. Det duer eks. ikke at mixe vokal over vokal eller hook over hook, da det lyder lige så rodet som dårlige mix/overgange, og så er man på forhånd bagud på point hos gæsterne.

Så alt i alt kan man opsummere beatmixing sådan her: Det er lidt ligesom at stave. Man kan skrive en fantastisk novelle fuld af stave- og kommafejl, men selvom stavekontrol stort set kan afhjælpe dette problem, er du stadig nødt til at vide, hvordan man fortæller en historie. Så derfor: Brug af Sync-funktion kan sagtens hjælpe dig et stykke af vejen, og er virkelig anvendelig den første tid af din DJ karriere, men den gør dig ikke nødvendigvis til en god DJ, og jeg kan kun stærkt anbefale, at man øver sig i at beatmixe ved hjælp af hørelsen. 

Eller sagt på en anden måde, hvis vejen til dit hjerte går gennem maven: “Don’t put ketchup on a steak… make a better steak!”

Chrelle Larsen

30 års erfaring fra DJ branchen

En af husets DJs, som ved alt, hvad der er værd at vide om DJ-branchen og hele gamet. Han har 30 års erfaring og lever og ånder for musik. Udover at være bestyrer af butikken og showroomet, står han for langt størstedelen af undervisningen på Copenhagen DJ School. Han er på alle måder værd at lægge et øre til, da han jævnligt deler guldkorn ud i form af tricks eller demonstrationer af nye varer i butikken. I hans verden findes der ingen dumme spørgsmål, og han tager mod alle med åbne arme.